Προκύρηξη 2Κ/2016 από Τράπεζα της Ελλάδος

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Θα ήθελα να σας επιστήσω την προσοχή στην πρόσφατη προκήρυξη της Τράπεζας της Ελλάδος (ΦΕΚ 2Κ/2016). Προκηρύσσονται συνολικά τριάντα πέντε (35) θέσεις τακτικού προσωπικού Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μεταξύ των οποίων μία θέση συντηρητή ΤΕ. Για την ειδικότητά μας, πέραν του τίτλου σπουδών, ζητούνται τα εξής απαραίτητα πρόσθετα προσόντα : α) Γνώση χειρισμού Η/Υ, β) Πολύ καλή γνώση της Αγγλικής γλώσσας και γ) Άδεια άσκησης επαγγέλματος Συντηρητή Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης που χορηγείται από τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού (Ν. 2557/1997/ΦΕΚ 271/1997, τ. Α΄, Ν. 4152/2013/ΦΕΚ 107/2013, τ. Α΄), στις ειδικότητες μετάλλου, κεραμικού, γυαλιού, συντήρησης εικαστικών έργων και αρχειακού υλικού.
Η ίδια προκήρυξη λέει παρακάτω ότι : «Προκειμένου να καταρτιστούν οι «πινάκες διοριστέων» για τις θέσεις των ειδικοτήτων ΤΕ Γραφιστών, ΤΕ Συντηρητών Έργων Τέχνης και ΔΕ Πιεστών Λιθογράφων επί τη βάσει των οριστικών πινάκων κατάταξης, οι υποψήφιοι που περιλαμβάνονται στους πίνακες κατάταξης, σε αριθμό τουλάχιστον τριπλάσιο με τον αριθμό των προκηρυσσομένων θέσεων, θα τύχουν ειδικής πρακτικής δοκιμασίας (Ν. 2738/1999, αρ. 20 παρ. 9) και ειδικότερα: ΄[…] Για την ειδικότητα ΤΕ Συντηρητών Έργων Τέχνης η δοκιμασία αποβλέπει σε έλεγχο της ικανότητας των υποψηφίων να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των εργασιών συντήρησης χαρτιού, βιβλιακού υλικού, ζωγραφικών έργων τέχνης, νομισμάτων.»
Το κείμενο της προκήρυξης είναι διαθέσιμο στη σελίδα http://www.diorismos.gr/Dpages/geem/viewitem.php?id=25348&type=procs&pos... (και στου ΑΣΕΠ φυσικά), και η προθεσμία υποβολής αρχίζει στις 25 Οκτωβρίου 2016 και λήγει στις 8 Νοεμβρίου 2016.
Χωρίς να θέλω να μπούμε στο θέμα των προσόντων του ΑΣΕΠ που υπάρχει εδώ και μήνες στο φόρουμ και θα συζητηθεί και στη συνέλευση, θα ήθελα να σας μεταφέρω μερικές ανησυχίες μου όσον αφορά την άδεια και τη δοκιμασία. Διαβάζοντας λοιπόν αυτό το κείμενο δεν μπορούσα παρά να αναρωτηθώ πως είναι δυνατόν κάποιος συνάδελφος να συνοψίζει στην άδεια ασκήσεως επαγγέλματος (η οποία γίνεται όλο και δυσκολότερο να αποκτηθεί) υλικά από τις δύο κατευθύνσεις της σχολής μας. Προσωπικά αποφοίτησα το 2005 από την ομάδα Α, και μέχρι τότε για να μπορείς να παρακολουθήσεις μαθήματα της άλλης ομάδας έπρεπε να ξαναμπείς στη σχολή με κατατακτήριες, κάτι ιδιαίτερα χρονοβόρο και ενεργοβόρο το οποίο φαντάζομαι δεν έχουν τολμήσει και πολλοί συνάδελφοι. Απευθύνεται άραγε ολόκληρη προκήρυξη σε αυτό τον πραγματικά περιορισμένο αριθμό ατόμων; Γνωρίζω επίσης ότι έκτοτε μπορούσε κάποιος, εάν το ήθελε, να αφήσει ένα από τα υλικά της ομάδας του και να διαλέξει ένα από τα υλικά της άλλης ομάδας. Αυτό όμως πάλι δεν δικαιολογεί τρία υλικά της μίας ομάδας και δύο της άλλης.
Τι συμβαίνει τελικά; Πρόκειται για δική μου άγνοια και αυτή η κατ’εμέ εξαίρεση όντως υφίσταται; Πρόκειται για άγνοια των ανθρώπων που συνέταξαν το κείμενο; Πρόκειται για φωτογραφική πρόσληψη; Μπορεί κάποιος που έχει άδεια ασκήσεως «μόνο» (αλίμονο) στα υλικά της Α ή της Β ομάδας να κάνει αίτηση ή θα «κοπεί» αυτομάτως από τη διαδικασία; Και γιατί υπάρχει πρακτική δοκιμασία ακριβώς; Η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, η τόσο ειδική στην προκειμένη περίπτωση, δεν είναι αρκετή για να αποδείξει τις γνώσεις και την εμπειρία στα αντικείμενα αυτά;
Επειδή δεν θα καταφέρω να έρθω στην έκθεση (παρεμπιπτόντως μπράβο στους συναδέλφους που εκθέτουν!) και στην συνέλευση, επέλεξα να φέρω αυτό το θέμα στο φόρουμ γιατί πιστεύω ότι πρόκειται για κάτι ιδιαίτερα λεπτό και πρέπει με κάποιο τρόπο να το λύσουμε.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας και ζητώ συγγνώμη για αυτήν την μακρόσυρτη εισαγωγή στο θέμα!
Λυδία Αυλωνίτου