Ταινία ντοκυμαντέρ "Άνεμος Ελευθερίας 1821"

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Θα ήθελα να σας ενημερώσω για μία νέα ταινία, της κατηγορίας docu-drama, που γυρίστηκε στα πλαίσια του προγράμματος "Καλαμάτα 1821: Δρόμοι Ελευθερίας". Η ταινία είναι του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου και της View Master Films και έχει τίτλο «Άνεμος Ελευθερίας» 1821. Μπορείτε να παρακολουθήσετε το τρέιλερ της ταινίας στη διεύθυνση: https://www.youtube.com/watch?v=x7vacsB2j6U&t=2s&ab_channel=%CE%9A%CE%B1...
Επιπλέον στοιχεία για την ταινία θα βρείτε στην ιστοσελίδα του προγράμματος Καλαμάτα 1821: Δρόμοι Ελευθερίας https://kalamatadromoieleftherias.gr/anemos-eleftherias/

Αποτελεί τη μοναδική μυθοπλαστική ταινία μεγάλου μήκους που ετοιμάστηκε και παρουσιάζεται στο πλαίσιο της επετείου 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Συνδυάζεται η μυθοπλασία με το ντοκιμαντέρ, ώστε να ενσωματωθούν στον έργο οι αιτιακές σχέσεις της ιστορικής έρευνας , η αφήγηση της μυθ-ιστορίας, τα ντοκουμέντα της ιστορίας αλλά και οι ήρωες της μυθοπλασίας.

ΥΠΟΘΕΣΗ: Μία ερευνήτρια, συντηρήτρια χαρτιού, μελετά χρωμολιθογραφίες και παλαιά βιβλία, και μέσω ερωτημάτων σε ιστορικούς, ανακαλύπτει στοιχεία για τη δημιουργία λαϊκών αναγνωσμάτων και εικονογραφίας σχετικά με την Ελληνική Επανάσταση, που δημιουργήθηκαν το 19ο αιώνα. Μέσα από αυτά, ξετυλίγεται η δράση του Φρίξου Φίλωνα, ενός επινοημένου ανώτερου στελέχους της Φιλικής Εταιρείας, στην προεπαναστατική Πελοπόννησο. Μέσα από την ιστορία του Φίλωνα, που ταξιδεύει με το προκάλυμμα ενός εμπόρου, και τη δράση του ως Φιλικού, παρουσιάζονται πληροφορίες για την κοινωνία των αρχών του 19ου αιώνα, την οικονομία, την καθημερινή ζωή, τις κυρίαρχες ιδέες και αντιπαραθέσεις της εποχής.

Τα όσα παρουσιάζονται στην ταινία είναι προϊόν σχετικής ενδελεχούς ιστορικής έρευνας. Η κινηματογράφηση έγινε (και) σε ιστορικούς χώρους και μνημεία της Πελοποννήσου. Τα περισσότερα αντικείμενα που παρουσιάζονται στις σκηνές της ταινίας είναι αυθεντικά αντικείμενα εποχής, ενώ τα ενδύματα και υποδήματα κατασκευάστηκαν με βάση ιστορική έρευνα και αυθεντικά σωζόμενα αντικείμενα.

Το σενάριο βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, και κατά ένα μεγάλο μέρος είναι εμπνευσμένο από τη δράση του Χριστόφορου Περραιβού της Φιλικής Εταιρίας, που ταξίδεψε στην Πελοπόννησο πριν την Επανάσταση με σκοπό να συμφιλιώσει τις Μανιάτικες οικογένειες και συνακόλουθα να προετοιμάσει το έδαφος για την απελευθέρωση των Ελλήνων.

Συντελεστές της Ταινίας
Παραγωγή: Γιώργος Κυριάκος, Κώστας Λαμπρόπουλος.
Σκηνοθεσία: Στέλιος Χαραλαμπόπουλος.
Σενάριο: Αντώνης Τολάκης.
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Δημήτρης Κορδελάς.
Σκηνικά: Μιχάλης Σδούγκος.
Κοστούμια: Μαρία Κοντοδήμα.
Μουσική: Πλάτων Ανδριτσάκης.
Πρωταγωνιστούν οι Ηθοποιοί: Τιμολέων Παπαδόπουλος, Ρηνιώ Κυριαζή, Γιάννης Αναστασάκης, Λευτέρης Πολυχρόνης, Λευτέρης Τσάτσης, Ιωσήφ Πολυζωίδης.
Εμφανίζονται οι Ιστορικοί: Βασίλης Παναγιωτόπουλος, Όλγα Κατσιαρδή- Hering, Θανάσης Χρήστου.

ΥΓ: Τα παραπάνω είναι στοιχεία που γνωρίζω προσωπικά καθώς συμμετείχα στην παραγωγή της ταινίας ως μέλος της Ερευνητικής Επιστημονικής Ομάδας, συλλέγοντας πληροφορίες, και ερευνώντας για τον εντοπισμό αντικειμένων και τοποθεσιών. Ενδεχομένως να μην έχω συμπεριλάβει όλους τους συντελεστές.