Ευρωπαϊκή ημέρα συντήρησης 2019

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης αποτελεί μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Οργανισμών Συντήρησης (European Confederation of Conservator-Restorers' Organisations - ECCO) και εορτάστηκε για πρώτη φορά το 2018, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Πραγματοποιήθηκαν ποικίλες εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη, σε μουσεία, μνημεία και εργαστήρια συντήρησης, όπου το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει εργασίες συντήρησης και να γνωρίσει τη δουλειά του συντηρητή αρχαιοτήτων και έργων τέχνης.

Στην Ελλάδα o ΣΣΑΕΤΤΕ κάλεσε σε συνεργασία τους φορείς που ασχολούνται με τη συντήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε μια οργανωμένη προσέγγιση για να γίνει γνωστή η συνεισφορά της Συντήρησης στο εξειδικευμένο και μη κοινό. Στο πλαίσιο αυτό συνεργάστηκαν για το συντονισμό των εορτασμών η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων (ΔΣΑΝΜ), ο ΣΣΑΕΤΤΕ και η Επιτροπή Συντήρησης του Ελληνικού τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων /International Council of Museums (ICOM).

Ο εορτασμός της Ευρωπαϊκής Ημέρας Συντήρησης 2018 είχε μεγάλη απήχηση όχι μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και σε μικρότερες και απομακρυσμένες κοινότητες. Συνολικά, συμμετείχαν 23 δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς οι οποίοι σχεδίασαν και υλοποίησαν 38 δράσεις σε 30 διαφορετικές περιοχές της χώρας.

Φέτος, θα εορταστεί και πάλι η Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης. Η κεντρική ημερομηνία των εορτασμών είναι η Κυριακή, 13 Οκτωβρίου 2019, ενώ εκδηλώσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν και εντός του διαστήματος 7-13 Οκτωβρίου 2019. Στόχος είναι να αναδειχθεί η συμβολή της συντήρησης στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και να γνωρίσει το ευρύ κοινό την αθέατη πλευρά του επαγγέλματος του συντηρητή. Οι προσκεκλημένοι φορείς μπορούν να συμμετάσχουν με ανοικτές προς το ευρύ κοινό εκδηλώσεις, που αφορούν τη συντήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι εκδηλώσεις μπορούν να περιλαμβάνουν οργανωμένες επισκέψεις σε εργαστήρια ή εργοτάξια, διαλέξεις, θεματικές ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και ενήλικες κ.ά.

Οι εκδηλώσεις που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα θα ανακοινωθούν σύντομα εδώ.

Παράλληλα θα υπάρξει και θεματική εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την οποία θα μπορείτε να παρακολουθείτε στη σελίδα του ΣΣΑΕΤΤΕ στο Facebook

Για τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο μπορείτε να ενημερωθείτε από την ιστοσελίδα της ECCO και για την εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την σελίδα της ECCO στο Facebook.