Μήνυμα της προϊσταμένης της ΔΣΑΝΜ-Μαρίας Μερτζάνη για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης 2019

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ
της Πολιτιστικής Κληρονομιάς
13 Οκτωβρίου 2019

Το 2018, γιορτάσαμε στην Ελλάδα, μαζί με όλη την Ευρώπη, για πρώτη φορά την Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης. H πρωτοβουλία ανήκει στην Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Οργανισμών Συντήρησης (European Confederation of Conservator-Restorers' Organisations - ECCO), η οποία στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 και εκπληρώνοντας έναν από τους κύριους στόχους του Έτους, την ευαισθητοποίηση των πολιτών για πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης, κάλεσε τα μέλη της σε όλη την Ευρώπη να ανοίξουν τις πόρτες των εργαστηρίων τους στο κοινό.
Στην Ελλάδα, η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο Σύλλογος Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, και το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων ICOM, συνεργάστηκαν για τον συντονισμό των εορτασμών, ύστερα από πρόσκληση του Συλλόγου Συντηρητών, επίσημου εκπροσώπου της ECCO στη χώρα μας. Η ανταπόκριση ήταν εντυπωσιακή τόσο από τους δημόσιους και τους ιδιωτικούς φορείς που οργάνωσαν μια ποικιλία δράσεων στα εργαστήρια συντήρησης και στα μνημεία που συντηρούν, όσο και από το κοινό που αγκάλιασε θερμά την πρωτοβουλία αυτή. Παρά το σύντομο διάστημα προετοιμασίας, πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα που προσέλκυσαν πλήθος πολιτών και κυρίως νέους και παιδιά.
Η επιτυχία των περσινών εκδηλώσεων, οδήγησαν στην καθιέρωση του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Συντήρησης σε ετήσια βάση. Κι έτσι φέτος, στην Ελλάδα οι φορείς που συμμετείχαν ήταν διπλάσιοι, οι δράσεις ποικίλες και ευφάνταστες και οι πολίτες που υποστήριξαν με ενθουσιασμό τις εκδηλώσεις μάς απέδειξαν ότι θέλουν να γίνουν συμμέτοχοι στη διαφύλαξη και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας και της Ευρώπης.
Η συντήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς δεν είναι μόνο οι επεμβάσεις στα μνημεία από τους επαγγελματίες του χώρου˙ κρύβεται και στα προληπτικά μέτρα των δημοτικών υπαλλήλων, στη φροντίδα και το σεβασμό των περαστικών, στο καθημερινό βλέμμα που ρίχνουν με περηφάνια οι πολίτες στα μνημεία της πόλης τους.
Σας ευχαριστούμε όλους που θελήσατε να γνωρίσετε τη δουλειά μας κι εμάς. Υποστηρίξτε μας και γίνετε κι εσείς αρωγοί και συνεργάτες στην προσπάθειά που κάνουμε για να συντηρήσουμε την ύλη, ώστε να διατηρήσουμε τη μνήμη.

Μαρία Μερτζάνη,
Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Συντήρησης
Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων
Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΣυνημμένοΜέγεθος
PDF icon Μήνυμα Μερτζάνη.pdf134.89 KB