Μήνυμα ΣΣΑΕΤΤΕ για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης 2021

Ο Σύλλογος Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΣΑΕΤΤΕ), η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων, καθώς και η Ομάδα Συντήρησης του Ελληνικού τμήματος του ICOM ​ συνεργάστηκαν για μια ακόμη χρονιά για την οργάνωση των φετινών εκδηλώσεων της Ευρωπαϊκής Ημέρας Συντήρησης.

Διοργανώνοντας δράσεις με φυσική παρουσία, και παράλληλα, αξιοποιώντας την ψηφιακή τεχνολογία, η οποία μπήκε πολύ έντονα στη ζωή μας από πέρυσι λόγω της πανδημίας, πραγματοποιήθηκαν και φέτος οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Συντήρησης.
Από την 4η Οκτωβρίου και για μία εβδομάδα, διαμοιράστηκε υλικό στον ιστοχώρο και στη σελίδα του ΣΣΑΕΤΤΕ στο Facebook, δίνοντας ορατότητα στις δράσεις που διατελέστηκαν σε όλη την Ελλάδα από την Καστοριά έως το Καστελόριζο.
Η εβδομάδα εκδηλώσεων κορυφώνεται σήμερα, Κυριακή 10 Οκτωβρίου, περιλαμβάνοντας πλήθος δράσεων σχετικά με τις εργασίες Συντήρησης.

Στόχος του εορτασμού είναι το ευρύ κοινό να γνωρίσει την επιστήμη της Συντήρησης και το επάγγελμα του Συντηρητή.

Στο πλαίσιο των δράσεων, μικροί και μεγάλοι έμαθαν μεταξύ άλλων ότι ο Συντηρητής είναι ο “γιατρός” των αντικειμένων της πολιτιστικής κληρονομιάς, που οι ενέργειές του αποσκοπούν στη διαφύλαξη της ακεραιότητας και της καλής κατάστασης διατήρησής τους, ακολουθώντας αυστηρούς κώδικες δεοντολογίας και καλής πρακτικής.

Το επάγγελμα του Συντηρητή είναι θεσμοθετημένο και υπακούει στις διατάξεις του αρχαιολογικού νόμου. Οι Συντηρητές είναι απόφοιτοι ομώνυμων σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με γνώσεις διαφόρων επιστημονικών πεδίων τα οποία είναι απαραίτητα για τη διάγνωση, τη μεθοδολογία επέμβασης και τις πρακτικές προστασίας για τη διατήρηση και ανάδειξη αρχαιοτήτων, έργων τέχνης, μνημείων και γενικά αντικειμένων της φυσικής, ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Συντηρητές συναντά κανείς στο Υπουργείο Πολιτισμού, σε ανασκαφές και εργοτάξια, σε μουσεία και πινακοθήκες, σε ιδιωτικά και δημόσια αρχεία και βιβλιοθήκες, καθώς και σε ιδιωτικά εργαστήρια.

Ο Σύλλογός μας θέλει να ευχαριστήσει θερμά την οργανωτική επιτροπή και τους φορείς που συμμετείχαν στον φετινό εορτασμό, προσφέροντας σε όλους τη δυνατότητα να προσεγγίσουν το έργο τους, και μέσα από αυτό να γνωρίσουν τη Συντήρηση, τους ανθρώπους της και τον ρόλο που επιτελούν. Ευχόμαστε σε όλους από καρδιάς καλή συνέχεια στο έργο σας.
Επίσης, ο ΣΣΑΕΤΤΕ ευχαριστεί θερμά τον κόσμο που τίμησε με την παρουσία του τις δια ζώσης δράσεις των φορέων και έδειξε ενδιαφέρον να ανακαλύψει τον αθέατο κόσμο της Συντήρησης.

Κλείνοντας, μεταφέρουμε τη μεγάλη μας λύπη και την αμέριστη συμπαράστασή μας στην πληγείσα από τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό Κρήτη, λόγω του οποίου αναβλήθηκαν οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης. Ελπίζουμε του χρόνου οι φορείς της Κρήτης να έχουν καταφέρει να ανακάμψουν και να μπορέσουν να συμμετέχουν με ακόμα περισσότερες δράσεις.

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την επόμενη χρονιά, τόσο δια ζώσης, όσο και ψηφιακά, ώστε να μοιραστούμε νέες εμπειρίες!

Μπορείτε να δείτε σύντομο ευχαριστήριο μήνυμα από την πρόεδρο του ΔΣ του ΣΣΑΕΤΤΕ για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης εδώ.