Διάλεξη «Βυζαντινές οχυρώσεις της Θεσσαλίας», 02/04/2023

Διάλεξη της αρχαιολόγου Άννας Γιαλούρη στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας:«Βυζαντινές οχυρώσεις της Θεσσαλίας»

Την Κυριακή 2 Απριλίου στις 12 το μεσημέρι θα μιλήσει στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας η αρχαιολόγος Άννα Γιαλούρη, Προϊσταμένητου Τμήματος Βυζαντινών & Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, με θέμα: «Βυζαντινές οχυρώσεις της Θεσσαλίας».

Θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τις οχυρώσεις των σπουδαίων αστικών κέντρων στους δύο μεγάλους οδικούς άξονες που διατρέχουν τη θεσσαλική λεκάνη, συνδέοντας τα Τέμπη με τις Θερμοπύλες και τον Παγασητικό κόλπο με τον Αμβρακικό, καθώς και έναν μεγάλο αριθμό κάστρων που εντοπίζεται κατά μήκος του υπόλοιπου οδικού δικτύου, το οποίο αναπτύχθηκε στις παρυφές των ορεινών όγκων που περικλείουν τη θεσσαλική λεκάνη. Μέσα από το πανόραμα των θεσσαλικών οχυρώσεων θα δούμε να ξεδιπλώνεται ανάγλυφα η εξέλιξη του αμυντικού συστήματος στη Θεσσαλία από τα μέσα του 3ου μέχρι και τα τέλη του 14ου αιώνα. Συγχρόνως, στην αρχιτεκτονική μορφή τους διαγράφεται η ιστορική εξέλιξη του θεσσαλικού χώρου και οι μεταβολές που αυτός υπέστη, ενώ μέσα από τη συνολική θεώρηση και συγκριτική εξέταση των θεσσαλικών οχυρώσεων, αναδεικνύονται τα κοινά τους τυπολογικά, μορφολογικά και κατασκευαστικά χαρακτηριστικά και παρουσιάζονται τα συστήματα υδροδότησης.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας με την υποστήριξη του Συλλόγου Φίλων του Διαχρονικού Μουσείου.

Ανακοινώσεις: