παρουσίαση βιβλίου: Icons in the making: Art and technology of icons in Greece and Ethiopia, 15th-18th century. 19/02/2024

Η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων σας προσκαλεί στην παρουσίαση της νέας της έκδοσης Icons in the making: Art and technology of icons in Greece and Ethiopia, 15th-18th century, η οποία περιλαμβάνει τα πρακτικά της ομώνυμης διημερίδας-εργαστηρίου που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2019. Στόχος της ήταν να προάγει τη γόνιμη διεπιστημονική συζήτηση ανάμεσα σε ιστορικούς τέχνης, συντηρητές και επιστήμονες που μελετούν τις εικόνες και την τεχνολογία κατασκευής τους, ενώ παράλληλα επιχειρήθηκε μια συγκριτική ερμηνεία της δημιουργικής διαδικασίας των εικόνων σε Ελλάδα και Αιθιοπία.

Η έκδοση πραγματεύεται ερωτήματα όπως η κατάσταση της έρευνας και οι προκλήσεις της, η χρονολόγηση εικόνων και η απόδοσή τους σε ζωγράφους, δρόμοι διακίνησης των εικόνων, προκλήσεις και περιορισμοί των αναλυτικών και μη καταστρεπτικών μεθόδων έρευνας, καθώς και ζητήματα που αφορούν τη συντήρηση εικόνων.

Η διημερίδα-εργαστήριο ήταν αποτέλεσμα της συνεργασίας της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, του Πανεπιστημίου Αιγαίου-Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής-Articon Lab, του Μουσείου Μπενάκη και του Institut National d’Histoire de l’Art, France (Εθνικό Ινστιτούτο Ιστορίας της Τέχνης, Γαλλία).

Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024, ώρα 13:00, στο Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου, Θεωρίας 12, Πλάκα, 10555 Αθήνα

Για την έκδοση συζητούν:
Όλγα Γκράτζιου, Ομότιμη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης
Μαρία Μερτζάνη, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων-ΥΠΠΟ
και οι επιμελήτριες του βιβλίου,
Ειρήνη Λεοντακιανάκου, Επίκ. Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Αθηνά Γεωργία Αλεξοπούλου, Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Διευθύντρια Articon Lab

Ανακοινώσεις: