ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΑΛΤΟΓΙΑΝΝΗΣ

Για να γνωρίζουν οι νεότεροι συντηρητές.

Ο Σταύρος Μπαλτογιάννης γεννήθηκε το 1929 στα Ιωάννινα, όπου και ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές. Σπουδάζει ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών στο εργαστήριο του Γιάννη Μόραλη, απ’ όπου και αποφοίτησε το 1955.
Συνεχίζει τις σπουδές του πάνω στη ζωγραφική στην Academia di Belle Arti της Φλωρεντίας το 1956. Το 1959 με υποτροφία του Ι.Κ.Υ σπουδάζει συντήρηση έργων τέχνης στο Istituto Centrale per il Restauro της Ρώμης μέχρι το 1963.
Kατά τη διάρκεια των σπουδών του παρακολουθεί μαθήματα νωπογραφίας (fresco) στη νυχτερινή σχολή S. Giacomo και φωτογραφίας σε σχολή του Βατικανό. Τους καλοκαιρινούς μήνες συμμετέχει σε εργασίες συντήρησης που αναλαμβάνει το Ινστιτούτο όπως:
– Στην εντοίχια ζωγραφικής της Casa di Livia στο Palatino της Ρώμης,
– στην αποτοίχιση και επανατοποθέτητη τοιχογραφιών της ρωμαϊκής σχολής στον Άγ. Φραγκίσκο της Ασσίζης.
– στη Santa Prassede, όπου ανατίθεται στον ίδιο η συντήρηση και ο καθαρισμός τοιχογραφίας με την παράσταση της Σταύρωσης, καθώς και βυζαντινής εικόνας από το Tivoli της Ρώμης και πολλά άλλα έργα.
Δεν έπαψε με τη δημοσιοϋπαλληλική του άδεια να επισκέπτεται το Ινστιτούτο και να ενημερώνεται από το δάσκαλό του Paulo Mora για θέματα συντήρησης και αποκατάστασης των έργων τέχνης.
Το 1962, μετά από εντολή της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, καλείται να λάβει μέρος στο πρόγραμμα συντήρησης των φορητών εικόνων της Μονής Σινά και εντυπωσιάζεται από την υψηλή τέχνη των εγκαυστικών εικόνων.
Το 1963 αποκτά από το Iνστιτούτο το δίπλωμα τελειοποίησης σπουδών. Κατά την διάρκεια του ακαδημαϊκού αυτού έτους επιδίδεται σε έρευνες, πειράματα και αναλύσεις για τις τεχνικές των εγκαυστικών εικόνων του Σινά, όπως και των τοιχογραφιών της Casa di Livia.
Τον Μάιο του 1963 προσλαμβάνεται ως ζωγράφος αναστηλώσεων στην Αρχαιολογική Υπηρεσία του σημερινού ΥΠΠΟ, όπου από το 1975 έως το 1990 υπηρέτησε ως επιθεωρητής Συντήρησης και Αποκατάστασης Μνημείων.
Την ίδια χρονιά λαμβάνει μέρος στην οργάνωση του κεντρικού εργαστηρίου συντηρήσεως (ΚΕΣ) στο Βυζαντινό Μουσείο με διευθυντή τον Μανόλη Χατζιδάκη. Με εντολή της υπηρεσίας και προσωπικής του επιθυμίας συντηρεί με συνεργείο του τις τοιχογραφίες της Μονής των Φιλανθρωπινών στα Ιωάννινα.
Το 1964 εργάζεται εντατικά στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών για τη Βυζαντινή έκθεση του Ζαππείου, που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Πολλά έργα τότε συντηρήθηκαν από τον Σταύρο Μπαλτογιάννη. Εκεί γνώρισε τη μετά από λίγο σύζυγό του Χρυσάνθη Σταυρινού, αρχαιολόγο. Την ίδια χρονιά εργάστηκε σε μνημεία και εικόνες της Κέρκυρας, όπως επίσης σε μνημεία της Νάξου.
Το 1965 με εντολή του Υπουργείου μεταβαίνει στην Κύπρο μαζί με τη σύζυγό του και αναλαμβάνουν εκείνος τη συντήρηση και τον καθαρισμό των τοιχογραφιών της Παναγιάς στο Τρίκωμο Αμμοχώστου και η Χρυσάνθη Μπαλτογιάννη την καταγραφή των εικόνων και κειμηλίων στο σημερινό κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Επίσης, συντηρεί τοιχογραφίες της Ρωμαϊκής εποχής στον αρχαιολογικό χώρο της Σαλαμίνας και στον Άγ. Νικόλαο στην Κακοπετριά.

Για περισσότερα στοιχεία σχετικά με τη βιογραφία και την εργογραφία του Σταύρου Μπαλτογιάννη:
Σταύρος Μπαλτογιάννης (Βιογραφία και εργογραφία του)
https://vimeo.com/84978514