εορτασμός της απελευθέρωσης της Μυτιλήνης (08/11/1912): εκθέσεις, εκδηλώσεις, τιμητικές βραβεύσεις. ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΙΑΟΥΛΗ ΚΑΙ ΧΑΡΤΑΣ ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ: Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης 03-09/11/2021

Εκδηλώσεις που οργανώνει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Μυτιλήνης με αφορμή τον εορτασμό των Ελευθεριών της Λέσβου & για την Επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

  • Έκθεση της Χάρτας του Ρήγα, της καρδιάς και του σταυρού του Μιαούλη στην ανακαινισμένη Δημοτική Βιβλιοθήκη
  • Έκθεση με κειμήλια της Επανάστασης του 1821 στη Δημοτική πινακοθήκη σε συνεργασία με του Πολεμικό Μουσείο
  • Συναυλία με τον Άρη Γραικούση
  • Εκδήλωση με τίτλο: «Μνήμη Ελευθερίας και Ελευθερωτών»
  • Βραβεύσεις μαθητών που ζωγράφισαν για την επανάσταση του 1821
  • Επίσημη ανακήρυξη ως επίτιμων δημοτών & πρεσβευτών του Δήμου Μυτιλήνης των μελών του Συνδέσμου Απογόνων των Αγωνιστών Ηρώων του 1821.

Οι εκδηλώσεις αυτές πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας (ΙΑΜΥ), τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κιβωτός του Γένους, την οικονομική υποστήριξη του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού - Αθλητισμού του Δήμου Μυτιλήνης και την ευγενική χορηγία της EFG EUROBANK.

Χάρτα του Ρήγα & Καρδιά Μιαούλη

Στις 31 Οκτωβρίου 2021 έφτασαν στην πόλη της Μυτιλήνης στο νησί της Λέσβου από την Ύδρα, με τη συνδρομή του Πολεμικού Ναυτικού, η Χάρτα του Ρήγα, η Καρδιά του Μιαούλη και ο σταυρός που είχε ο Μιαούλης στο σκάφος του.
Τα εν λόγω εθνικά κειμήλια υψίστης αξίας θα εκτεθούν από τις 3 Νοεμβρίου έως και τις 9 Νοεμβρίου 2021 στη Δημοτική Πινακοθήκη, η οποία, μετά και την πλήρη ανακαίνιση των χώρων της, θα είναι ανοικτή για το κοινό από τις 31 Οκτωβρίου.

Τα κειμήλια της Επανάστασης & του Βενιαμίν του Λέσβιου

Τις ίδιες ημερομηνίες, στο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης, η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Μυτιλήνης σε συνεργασία με το Πολεμικό Μουσείο παρουσιάζει ταυτόχρονα έκθεση κειμηλίων της Επανάστασης του 1821, τα οποία μεταφέρθηκαν με πρωτοβουλία του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, στο πλαίσιο του προγράμματος του Μουσείου με τίτλο: «Το Μουσείο πάει Σχολείο».
Στον ίδιο χώρο, θα εκτίθενται μόνιμα και σε εμφανή θέση τα προσωπικά κειμήλια του Βενιαμίν του Λεσβίου.
Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από τις 10:00 π.μ. έως τις 13:00 μ.μ. και από τις 18:00 μ.μ. έως τις 20:00 μ.μ.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΒΙΝΤΕΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΘΕΜΑΤΩΝ

Βράβευση μαθητών
Στις 5 Νοεμβρίου 2021 στις 10:00 π.μ. πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης η βράβευση των μαθητών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που έλαβαν μέρος στο Διαγωνισμό Ζωγραφικής με θέμα την Επανάσταση του 1821 και που οργάνωσε η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Μυτιλήνης σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου.

Συναυλία με τον Άρη Γραικούση
Το Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 19:00 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης θα πραγματοποιηθεί συναυλία με τον Άρη Γραικούση με τίτλο: «Το Πιάνο και η Επανάσταση του 1821». Ένα ρεσιτάλ πιάνου με έργα φιλελλήνων συνθετών του 19ου αιώνα.

Ανακήρυξη επίτιμων δημοτών οι απόγονοι των αγωνιστών
Το απόγευμα της 8ης Νοεμβρίου 2021, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18.30 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη κεντρική εκδήλωση του Δήμου Μυτιλήνης στο Δημοτικό Θέατρο με τίτλο: «Μνήμη Ελευθερίας και Ελευθερωτών». Την εκδήλωση θα προλογίσει η Διευθύντρια του ΙΑΜΥ, κ. Ντίνα Αδαμοπούλου και ο φιλόλογος Στρατής Αναγνώστου. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Ιστορικός και Διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου, Θεοφάνης Μαλκίδης. Θα ακολουθήσει η επίσημη ανακήρυξη ως επίτιμων δημοτών και πρεσβευτών του Δήμου Μυτιλήνης των μελών του Συνδέσμου Απογόνων των Αγωνιστών Ηρώων του 1821, οι οποίοι θα τιμήσουν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις του Δήμου.
Συγκεκριμένα θα τιμηθούν οι Κωνσταντίνος Πλαπούτας, Παναγιώτης Ζαΐμης, Κωνσταντίνος Ζαΐμης, Στέφανος Νικήτας, Ανδρομάχη Κουντουριώτη - Βαλσαμάκη, Θεόδωρος Γρίβας - Ασπρογέρακας, Νικόλαος Βαρνάβας, Αντώνιος Πετμεζάς, Σταμάτιος Κανάρης, Πέτρος Οικονόμου, Θεοδόσιος Σταϊκόπουλος, Γιαννάκης Γκρίτζαλης, Κωνσταντίνος Τζαβέλας.

Πηγή: https://www.emprosnet.gr/politismos/xarta-riga-kardia-miaoyli-gia-proti-...

Ανακοινώσεις: