Εγκαίνια περιοδικής έκθεσης «Εγκώμιον Τυρνάβου» και φιλανθρωπική εκδήλωση, Λάρισα 26/02/2024

Μια νέα περιοδική έκθεση προετοιμάζεται στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, αφιερωμένη στον Τύρναβο, τη σημαντικότερη, για τον ελληνικό πληθυσμό, πόλη της Θεσσαλίας στους προηγούμενους αιώνες. Η έκθεση, με τίτλο «Εγκώμιον Τυρνάβου», συνδιοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας και την Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου και περιλαμβάνει εικόνες από τους ναούς των Αγίων Αναργύρων, Αγίου Αντωνίου, Αγίου Γεωργίου, Αγίας Τριάδας και Παναγίας Φανερωμένης, καθώς και έργα αργυροχοΐας, που φανερώνουν τη σημασία των εργαστηρίων του Τυρνάβου τον 17ο αιώνα. Ανάμεσα στα εκθέματα ξεχωρίζουν οι εικόνες του γνωστού Κρητικού ζωγράφου Αντωνίου Αγοραστού (1668), που εντυπωσιάζουν με τους αναγεννησιακούς θρόνους και την επιμελημένη τεχνική. Συντηρήθηκαν στα εργαστήρια του Διαχρονικού Μουσείου με πρωτοβουλία της Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου και παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό.
Την εποχή εκείνη, το 17 αι,, οπότε ιδρύθηκε επίσης το σπουδαίο σχολείο του οικισμού, ο Τύρναβος περιγράφεται ως μεγάλη και ευχάριστη πολιτεία με 18 εκκλησίες και ωραία σπίτια, που φιλοξενούσε πρεσβευτές ξένων χωρών, καθώς ο σουλτάνος είχε για ένα διάστημα εγκατασταθεί στη Λάρισα.
Η έκθεση θα εγκαινιασθεί από τον σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Ιερώνυμο τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, στις 6 το απόγευμα, στο πλαίσιο του φιλανθρωπικού φεστιβάλ «Ο Αη Βασίλης άργησε μια μέρα», στις εκδηλώσεις του οποίου οι παρευρισκόμενοι καλούνται να προσκομίσουν τρόφιμα για την ενίσχυση αδύναμων συμπολιτών μας.
Διάρκεια έκθεσης: 26 Φεβρουαρίου – 12 Μαΐου 2024.
Είσοδος ελεύθερη

Ανακοινώσεις: