Πρόσκληση σε ομιλία-Κέντρο Μουσειακών Ερευνών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Κέντρο Μουσειακών Ερευνών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνει τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009, ώρα 19.30, στο αμφιθέατρο «Ιωαν. Δρακόπουλος» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30,  Αθήνα), διάλεξη με θέμα:
«Τα ευρήματα του τύμβου της Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης ως εκθέματα ενός ανασκαφικού μουσείου»

Ομιλητής θα είναι ο επίτιμος έφορος αρχαιοτήτων
Διαμαντής Τριαντάφυλλος.

Στις αρχές του 2ου αι. μ.Χ. τέσσερα μέλη μιας πλούσιας οικογένειας γαιοκτημόνων, που πέθαναν διαδοχικά, αποτεφρώθηκαν και ενταφιάστηκαν στο ίδιο σημείο, κοντά στο δρόμο που οδηγούσε από την Αδριανούπολη στη Φιλιππούπολη. Η έρευνα στον ταφικό τύμβο της Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης άρχισε το 2002 από τη ΙΘ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Θράκης με υπεύθυνο αρχαιολόγο τον κ. Διαμαντή Τριαντάφυλλο. Στην ανασκαφή αυτή αποκαλύφθηκαν, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τετράτροχες άμαξες θαμμένες μόνες ή μαζί με τα άλογά τους. Η καλή διατήρηση των αμαξών και των σκελετών των αλόγων και η ύπαρξη αποτυπωμάτων των ξύλων σε δύο από τις άμαξες, αποτελεί μια μοναδική και ιδιαίτερα ζωντανή ανακάλυψη για τα αρχαιολογικά δεδομένα.

Η ομιλία εντάσσεται στο πλαίσιο του Ε’ Κύκλου Ομιλιών, που διοργανώνει ετήσια το Κέντρο Μουσειακών Ερευνών, και απευθύνεται σε φοιτητές, ερευνητές, επαγγελματίες μουσείων καθώς και σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για τα μουσεία και τον πολιτισμό. Τα θέματα των ομιλιών έχουν σκοπό να παρουσιάσουν στο κοινό τόσο το θεωρητικό πλαίσιο, όσο και τις σύγχρονες πρακτικές που εφαρμόζονται σήμερα στα μουσεία.

Η είσοδος είναι ελεύθερη

Κέντρο- Εργαστήριο Μουσειακών Ερευνών

ΠΜΣ "Μουσειακές Σπουδές"

Νέο Κτήριο Μαθηματικού

157 84 Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου

τηλ: 210 727 6499

fax: 210 727 6465

website: www.museum-studies.uoa.gr

Ανακοινώσεις: